Våren har varit kall och allt är lite sent i år, men juni måste väl ändå kallas försommarmånad! Och då har odlaren onekligen ett och annat att göra. Här är en lista att hålla sig i:
Början av juni:
* Skörda de första grödorna, som rädisor, sallat, ruccola, dill och koriander.
* Plantera ut förkultiverade plantor.
* Täck kålväxter med fiberduk för att hålla undan skadedjur.
* Direktså vaxböna, brytböna och rosenböna på friland.
* Sätt sen potatis.
* Vattna komposten.
* Skörda sparris, från nu och tre veckor framåt.
* Plocka skira blad av hallon, svart vinbär och mynta till te.
Mitten av juni:
* Rensa och luckra jorden i trädgårdslanden.
* Sätt ut förkultiverade tomat- och paprikaplantor på friland.
* Sätt störar för tomaterna att klättra på så slipper du risken att de lägger sig ned.
* Dags för ny omgång frilandssådd: morötter, koriander, rödbeta, dill, kålrabbi, majrovor, rädisa, sallat, skärbönor …
* Tjuva tomater.
Slutet av juni:
* Sätt ut förkultiverad gurka på friland.
* Skörda spenat, persilja, koriander och annat som kommit upp.
* Skörda midsommarpotatis.
* Kolla insektsangrepp. Passa löken för lökfluga och morötter för morotsfluga. Täck med fiberduk vid behov.