Samplantera mera

I huvudsak odlar jag enligt växelbruksprincipen, och håller strikt på att de olika växtfamiljerna ska växa tillsammans och flytta vidare till en ny odlingsbädd nästa år. Men dessutom försöker jag jobba en del med samodling som bygger på att vissa växter trivs ihop och hjälper varandra. Det finns ingen direkt vetenskap som bekräftar att samodling verkligen fungerar, och olika människor säger dessutom olika saker. Här är dock några av mina favoriter:

* Bondböna trivs med dill, potatis och spenat – men inte i monokultur.

* Buskböna trivs ihop med gurka, jordgubbe, kryddväxter, kålväxter, mangold, potatis, rabarber, rödbeta och spenat – men inte med fänkål, lök, vitlök och purjo.

* Kålväxter trivs tillsammans med aromatiska örter, spenat, böna, dill, gurka, lök, mangold, rädisa, ärta, ringblomma och rödbeta – men inte med jordgubbe, potatis, purjo och vitlök.

* Lök gillar sällskap av dill, gurka, jordgubbe, kamomill, kålväxter, sallat, rödbeta och tomat – men inte ärter.

* Squash tycker om att växa ihop med krasse, majs och vallmo.

* De tre systrarna: Majs, squash och bönor. Bönorna fixerar kväve i jorden, och klättrar på den högväxande majsen samtidigt som den näringsslukande squashen lägger sig som ett skyddande täcke över jorden och ser till att den håller fukt.

 

 

Bella Linde

Lämna ett svar