Rabarbermarmelad med knäckkänsla

Jag har dåligt med rabarber men fick ett jättelass av vår vän Åke i Åkers Styckebruk – som är ytterligare ett bevis på att odlarvärlden är otroligt generös. Det blev marmelad, en superenkel och nästan lite knäckig variant som inte går av för hackor och passar minst lika bra till rostmacka som till en bit god ost. Receptet hittade jag i Ingela Perssons Frukt och bär (Natur & Kultur).

1 kg rabarber

1 kg strösocker

saft av 1 citron

Skär rabarbern i mindre bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och citronsaft. Låt rabarbern stå och safta sig i 15 minuter. Koka sedan på svag värme i cirka 40 minuter. Rör om lite då och då. Gör marmeladprov genom att lägga en klick marmelad på ett iskallt fat, om du kan dra genom marmeladklicken med en sked utan att marmeladen flyter ihop är det klart. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt.

 

Bella Linde

Lämna ett svar