Planering – en odlingskonst i sig

Grönsaker du gillar, grönsaker som äts färska och grönsaker som kan sparas – en lyckad husbehovsodling bygger på balans.

Att planera en husbehovsodling kräver tankemöda. Dels handlar det om hur mycket grönsaker som går åt, ett räkneexempel som kan lösas genom att kartlägga en veckoförbrukning av grönsaker och multiplicera med 52. Dels har smaken en avgörande betydelse, det är fullkomligt meningslöst att odla hundra kilo morötter om ingen tänker äta dem.

Men det finns några hållpunkter, både när det gäller mättnad och näring och vad som är enkelt att odla. Lök, morötter, sallat, tomater och potatis är basvaror som inte bara är relativt lättodlade utan dessutom kan användas till varierad matlagning. Fyll sedan på med sockerärter, gurka, squash och bönor så har du en stomme i odlingen. Att odla högväxande baljväxter är för övrigt ytbesparande, det ger helt enkelt stora skördar på liten yta. Med större odlingsytor är det också lämpligt att odla kålväxter och rotfrukter, och inte minst att satsa på flera olika sorter för att få varierade smakupplevelser.

En användbar skörd bygger för övrigt på både nu och sedan. Välj grönsaker som finns i både sommar- och vintersorter, till exempel sommar- och vintersquash, sommar- och vinterpotatis, sommar- och vintermorötter och så vidare. Såväl färskpotatis som sommarsquash, färsk lök och primörmorötter har spädare konsistens än sina vintersyskon och konsumeras direkt. Däremot har de sämre lagringsegenskaper än vintersorterna, som alltså odlas för att sparas till vintern.

admin