Årets odlingar

Nu. Tror jag att jag är klar med planerna för årets odlingar. Så här tänker jag nu, och kanske håller jag mig strikt till det här. Fast mest troligt är att det tillkommer en del, och kanske att kålroten får stryka på foten vilket i och för sig är synd eftersom den är både otroligt C-vitaminrik och god – det är inte för inte den kallas för Nordens apelsin. Hmmm, vi får se.

Odlingsbädd 1

Borlottoböna, Vivaldi. Supersnygg böna från en fröbutik i Paris.

Bondböna, Super Aquadulce. Det här är en gammal spansk sort med långa baljor med upp till nio frön. Den är känslig för kyla men ska ge stor skörd. Blir spännande att testa.

Bondböna, Hangdown. En stadig planta som har odlats länge i Norden. Baljorna blir stora och mörkgröna, med 4–5 medelstora frön. Den ska vara lätt att föröka själv, så jag odlar ganska mycket för att kunna ta frön.

Sockerärt, Oregon Sugar Pod. Det här är en av världens mest odlade sockerärter. Den ger bra skörd av cirka 10 centimeter långa skidor med mild och god smak. En frisk sort.

Odlingsbädd 2

Sommarsquash, Nice a Fruit Rond. Frö från Frankrike. Jag har aldrig odlat rund squash tidigare, men tror att jag kommer gilla det.

Vintersquash, Ushiki Kuri. En orangeröd vintersquash från Japan. Den ger fint kött med lite söt och nötaktig smak. Ska skördas sent och kan lagras länge vilket ger tillgång till squash under vinterhalvåret. Perfekt!

Pumpa, Vegetable Spagetti. Kul pumpa med spagettiliknande fruktkött som vi använder just som spagetti till pastasåser. Håller bra att lagra.

Pumpa, Giraumon Turban. En vintersquashsort som får fina frukter med en liten turbanliknande kulle upptill. Fruktköttet är fast och smakar väldigt gott. Införskaffad i Frankrike.

Grönkål, Halvhög krusig. En traditionell grönkål från Runåbergs fröer. Ger stor skörd ända inpå vintern men är inte helt härdig så den måste skördas innan tokvintern.

Palmkål, Nero di Toscana. En absolut favorit, plantorna står som små pampiga palmer i grönsakslandet. Supergod smak, nästan åt det lite svampaktiga hållet, och dessutom med bra tuggmotstånd utan att bli träig. Har högt A-vitamininnehåll också.

Knölfänkål, Perfection. Den här har jag misslyckats med så därför måste den prövas igen. Förra året blev det mest blast och dåliga knölar. Det kan ha varit för kväverikt i jorden, kanske.

Tatsoikål och Pak Choi, asiatiska bladgrönsaker som jag petar ner senare på säsongen för att få sena sallatssorter.

Odlingsbädd 3

Morot, Nantes. En gammal, säker och tidig sort som inte spricker så lätt.

Morot Autumn King. En fint färgad höst- och vintermorot som både kan lagras och ätas färsk. Första gången jag testar men den ska vara mycket god.

Rödbeta Bolivar. Den här klotrunda sorten har lågt nitratinnehåll. Dessutom är den superfin med sitt djupröda kött.

Gulbeta, Jaune boule dór. Den här köpte jag i en fröbutik i Paris, bara för att påsen är så fin. Naturligtvis hoppas jag att betorna ska växa så det knakar men jag tänker också rama in den fantastiska påsen och hänga i hallen ihop med turbanpumpafrönas snygga förpackning.

Palsternacka, Student. Detta är en gammal sort som Runåbergs fröer håller liv i. Rötterna är släta och fint koniska och smaken väldigt bra.

Kålrot, Weibulls original Drottning. De här fröerna fick jag av en kvinna på en kurs på Hola folkhögskola i Ångermanland. Tyvärr har de legat lite för länge, men förhoppningsvis ska åtminstone några gro och få fart.

Svarträttika, Noir Long. Svarträttikan är en ny bekantskap som jag fick tips om av Elin Unnes när vi var i Paris. Supergod att äta i tunna, saltade skivor som drinktilltugg. Eller i sallad till maten.

Salladslök, Ramrod. En stadig upprättväxande salladslök med långa vita stjälkar. Bra sort som pallar en frostnatt.

Gul lök

Röd lök

Odlingsbädd 4

Här ska det växa potatis. Har inte bestämt sorter än, men både Amandine och Rocket står på önskelistan. Återkommer när jag har tänkt klart.

Växthuset

Busktomat, Koralik. En tålig busktomat som klarar sig bra på friland. Men eftersom jag nu har ett växthus får den stå där, eller kanske i stora krukor vid ytterdörren. Frisk sort som ger körsbärsstora knallröda frukter.

Växthustomat, Brandywine. Det här blev en av förra årets favoriter. Enorma tomater med fast men saftigt kött och god nästan kryddig tomatsmak, dessutom höll de sig fina i flera veckor inne i köket.

Pastatomat, Bellstar. En fin busktomat med stora plommonfärgade frukter som är perfekta att använda i pastasåser. Fin smak och saftigt kött.

Salladsgurka, Diva. En slät och tunnskalig gurka med krispigt kött som inte har ett uns bitterhet – såvida man inte glömmer vattna. God, lite söt smak.

Blommor

Ringblommor i mängder, som både prydnad, pollinerarlockare och jordförbättring.

Blomsterkrasse, lockar pollinerare och är dessutom snygg i sallader.

Tagetes, lockar pollinerare och har dofter som viss ohyra skyr som pesten.

Buddleja. En vackert lila fjärilsmagnet som också påminner mig om min lilla mamma som älskade just den här busken.

Kryddlandet

Kruspersilja. Vissa lyckas alltid med persilja, för mig går det sämre. Men jag gör enträget nya försök.

Bladpersilja. Har jag både lyckats och misslyckats med. Förra året blev det ingenting, det slutade med att jag köpte en kruka i handelsträdgården och petade ner.

Dill, Mammuth. Dill misslyckas jag jämt med. Men skam den som ger sig.

Gräslök. Den står där den står och slutar visst aldrig växa.

Fransk dragon. Ett måste. Nerhackad i smör tillsammans med lite dijonsenap, salt och peppar plus lite vit balsamvinäger blir det bästa bearnaisesmöret.

Basilika, olika sorter. Jag använder basilika till allt.

Timjan. Fint i soppor och grytor.

Oregano. Gott till det mesta. Blommorna lockar pollinerare.

Mynta. Till teer och inte minst att hacka fint och smula över en grekisk sallad. Superfriskt och gott!

Salladslandet

Little Gem. Fint litet knyte med god smak. Blir snabbt skördefärdig.

Rucolasallat, både den vanliga som bildar öppna tuvor med mörgröna mjukt flikiga plad och den vilda som har lite smala och flikiga blad och lite mer sting i smaken.

Saladini från Runåbergs fröer. En blandning av utvalda sallatssorter som bger både tidig plocksallat och sena huvuden, dessutom i olika fina färger. Kul att se vad det blir, och skönt att slippa välja själv.

 

Bella Linde

Lämna ett svar